Деятельность С.И. Гайдученко (к истории археологических исследований в Херсонской губернии) - Гаркуша, Н.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Излагаются основные вехи жизни и деятельности члена-корреспондента Одесского общества истории и древностей С.И. Гайдученко. Особое внимание уделено его археологическим исследованиям. С.І. Гайдученко (1866-1922) – юрист, громадський діяч, член-кореспондент Одеського товариства історії та старожитностей з 1901 р. проводив розкопки степових курганів на території Херсонської губернії. В лютому 1913 р. його обрали головою комісії по створенню Миколаївського природньо-історичного (нині – обласного краєзнавчого) музею. Він сприяв росту археологічної та історичної частин музейного зібрання. В 1920 р. приймав активну участь в роботі експедиції С.А. Семенова, що досліджувала територію Ольвії та її некрополя. Всі знахідки надійшли до колекції музею в Миколаєві. Діяльність С.І. Гайдученка сприяла розвитку музейної справи, археологічних досліджень та охороні історичних пам'ятників Північного Причорномор'я. S.I. Gaidychenko (1866-1922) was a lawyer and a public figure, corresponding member of the Odessa Society of History and Antiquities. From 1901 he had carried an excavations of steppe barrows at the Kherson province. In February 1913 he was elected as chairman of the committee of Mykolayiv naturalhistorical (now - Regional Local History) Museum. He contributed to the growth of archaeological and historical parts of museum collection. In 1920 he took an active part at the expedition of S.A. Semenov, who explored the territory of Olbia and its necropolis. All finds had come to the museum’s collection at Nikolaev. An activity of S.I. Gaidychenko facilitated the development of museums, archaeological researches and protection of historical sites of Northern Black Sea region.