О датировке бронзолитейной мастерской в южной части Ольвии - Буйских, А.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
В научный оборот вводится полный керамический комплекс из бронзолитейной мастерской в Ольвии. Детальное изучение амфорной тары, столовой и кухонной керамики, а также индивидуальных находок из засыпи позволили уточнить время ее функционирования в контексте существования других объектов второй половины VI в. до н.э. в юго-восточной части Ольвии. Стаття присвячена залученню до наукового обігу повного комплексу знахідок з напівземлянки № 1586, відкритої в південній частині Ольвії та інтерпретованій як бронзоливарна майстерня. Підставою для такої атрибуції слугували конструктивні особливості споруди, сліди великого вогнища на долівці, бронзові шлаки серед матеріалів заповнення та ливарна форма для відливок прикрас у скіфському звіриному стилі, знайдена у пізній ямі, що прорізала напівземлянку. Детальне вивчення тарних амфор з островів Лесбоса та Хіоса, а також Клазомен та північноегейських центрів, кухонного, та найпильніше, довізного столового посуду – східногрецького, коринфського та аттичного, керамічних виробів спеціального призначення, дозволило встановити час функціонуван- ня та засипу споруди. Вона виникла не пізніше 530-х рр. до н.е., припинила існування в останнє десятиліття VI ст. до н.е. Відмічено, що склад керамічних та інших виробів з засипу майстерні в цілому не відрізняється від заповнень синхронних житлових споруд. Наявність бронзоливарної майстерні в Ольвії паралельно з тими, які вже відомі в Борисфені, свідчить про популярність виробів у скіфському звіриному стилі, які вироблялися в обох центрах Ольвійського полісу протягом всього VI ст. до н.е. This article is devoted to publication of the full range of finds of semi-dugout № 1586, discovered in the southern part of Olbia and interpreted as a bronze casting workshop. The reason for such attribution became structural features of buildings, traces of large fire on the floor, bronze slags of filling material and form for casting of jewelry in the Scythian animal style, found in a late pit that cut through semidugout. A detailed study of tare amphorae from the islands of Lesbos and Chios, and Klazomena and Nothern Black Sea centers, kitchen ware, and very close, n aimported tableware - East Greek, Corinthian and Attic, pottery for special purposes, allowed us to establish a functioning and backfill of facility. It came no later than 530’s BC, and stopped an existence in the last decade of VI cent. BC. It is noted that the composition of ceramic and other products from backfill of workshop at whole does not differ from fillings of synchronous residential buildings. The presence of bronze casting workshop in Olbia along to those that already are known at Borysthenes indicates the popularity of products in the Scythian animal style, which evolved at both centers of Olbia polis throughout the VI cent. BC.