Керамические обжигательные печи Борисфена середины VI в. до н. э. (по материалам раскопок 2011—2013 гг.) - Крутилов, В.В.; Бондаренко, Д.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Статья посвящена новейшим археологическим исследованиям на о. Березань (древний Борисфен) архаического времени. На участке «ГШ»
раскрыт ранее неизвестный гончарный район поселения середины VI в. до н.э. с печами для обжига
керамики. Многие печи были разрушены во время
производственного процесса и содержали остатки местной керамической продукции. Представлено результатм новітных археологічних досліджень поселення на о. Березань (давній
Борисфен) архаїчного часу. На ділянці «ГШ» вперше за історію дослідження поселення відкритий
гончарний район середини VI ст. до н.е. з обпалювальними керамічними печами. Деякі печі були
зруйновані під час виробничого процесу та містили
в собі залишки місцевої керамічної продукції. The article is devoted to a recent archaeological
researches on the island Berezan (ancient Borysthenes)
in Archaic period. On the site “ГШ” there was
disclosed a previously unknown pottery quarter of
the settlement of the middle of VI c. BC with kilns
for firing ceramics. Many kilns have been destroyed
during the manufacturing process and contained the
remains of local ceramic products.