Статевий диморфізм, географічна та розмірна мінливість морфометричних ознак у Barbus petenyi (Pisces, Cyprinidae) на території України - Романь, А.М. (Збірник праць Зоологічного музею, 2010)
Встановлено, що для Barbus petenyi з річок басейнів Дністра і Дунаю, що протікають на території України, характерна розмірна мінливість, яка виявляється по мірі росту риби у відносному зменшенні висоти спинного та довжини грудних, черевних, обох лопатей хвостового плавця і діаметру ока, а також у відносному збільшенні довжини рила, обох пар вусиків та висоти анального плавця у самиць. Останні відрізняються від самців також довшим рилом. Географічна мінливість морфометричних ознак цього виду виражена досить сильно. Достовірні відмінності між рибами з р. Тересва і р. Сірет (басейн р. Дунай) виявлені за дванадцятьма ознаками. Определено, что для Barbus petenyi из рек бассейнов Днестра и Дуная, протекающих по территории Украины, характерна размерная изменчивость, которая проявляется по мере роста рыбы в относительном уменьшении высоты спинного и длины грудных, брюшных и обеих лопатей хвостового плавника и диаметра глаза, а также в относительном увеличении длины рыла, обоих пар усиков и высоты анального плавника у самок. Последние отличаются от самцов более длинным рылом. Географическая изменчивость данного вида выражена достаточно сильно. Достоверные отличия между рыбами из р. Тересва и р. Сирет (бассейн р. Дунай) выявлены по двенадцати признакам. It is established that Barbus petenyi from Dnister and Danube river basins from territory of Ukraine characterized by size changeability that displayed in comparative decreasing of the lengths of dorsal, pectoral, ventral and both lobes of caudal fin and horizontal eye diameter; and in comparative increasing of the lengths of snout and both pairs of barbels and the length of anal fin in females during growth. Females also distinguished from males by most longer snout. Geographic changeability displayed on the higher level in barbels from Teresva and Siret rivers (Danube river basin) – that demonstrated on the twelve features.