Морфобіологічна характеристика нерестового стада пічкура дунайського довговусого, Gobio uranoscopus (Pisces, Cyprinidae), з басейну р. Тиса Закарпатської області України - Талабішка, Є.М.; Великопольський, І.Й. (Збірник праць Зоологічного музею, 2010)
Встановлено ознаки пічкура дунайського довговусого, Gobio uranoscopus (Agassiz, 1828), за якими представники різних статей відрізняються до і після нересту в різних водоймах і проміри тіла, що змінюються в залежності від стадії зрілості плідників та ті, які не залежать від ступеня зрілості гонад. З’ясовано абсолютну і відносну плодючості та їхню зміну з ростом пічкурів, а також максимальний індекс зрілості самиць із р. Ріка. Виявлено й описано нерестовища. Определены признаки у пескаря дунайского длинноусого, Gobio uranoscopus (Agassiz, 1828), по которым предскавители разных полов отличаются до и после нереста в различных водоемах, и промеры тела, которые изменяются в зависимости от стадии зрелости производителей и те, которые не зависят от степени зрелости гонад. Выяснены абсолютная и относительная плодовитость и их изменение с ростом рыб, а также максимальный индекс зрелости самок с р. Рика. Найдены и описаны нерестилища. Some variables of stone gudgeon, Gobio uranoscopus (Agassis, 1828) were defined for the sex differentiates before and after spawning in different ponds, and body measurements which vary depending or not on the stage of the gonads maturity. The absolute and relative fertility and change with the growth of fish was found out, as well as the maximum index of maturity of females from river Rica. Spawning of is discovered and described.