Розвиток методичного забезпечення проведення вартісної оцінки прав вимоги за зобов’язаннями, що виникають внаслідок здійснення кредитних операцій в Україні - Артеменко, Д.М. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті обґрунтовані складові логічної схеми оцінки прав вимоги за зобов'язаннями, які виникають внаслідок здійснення банком кредитних операцій методом дисконтування грошових потоків, що будуть отримані кредитором відповідно до умов кредитного договору (погашення основної заборгованості за кредитом, відсотків, комісій тощо) та/або в результаті реалізації забезпечення. Алгоритм та методи оцінки засновані на положеннях чинного законодавства щодо здійснення професійної оціночної діяльності в Україні, а також на національних і міжнародних стандартах оцінки.
Вони задовольняють вимогам положень Національного банку України, Фонду державного майна України та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Розроблена та апробована модель оцінки дозволяє визначити вартість прав вимоги зобов'язань за сформованим кредитним портфелем банку. В статье обоснованы составляющие логической схемы оценки прав требования по обязательствам, возникающим вследствие осуществления банком кредитных операций методом дисконтирования денежных потоков, которые будут получены кредитором в соответствии с условиями кредитного договора (погашения основной задолженности по кредиту, процентов, комиссий и т.п.) и / или в результате реализации обеспечения. Алгоритм и методы оценки основаны на положениях действующего законодательства по осуществлению профессиональной оценочной деятельности в Украине, а также на национальных и международных стандартах оценки.
Они удовлетворяют требованиям положений Национального банка Украины, Фонда государственного имущества Украины и Фонда гарантирования вкладов физических лиц.
Разработанная и апробированная модель оценки позволяет определить стоимость прав требования обязательств по сложившимся кредитным портфелям банка. The article substantiates the components of the logical scheme for assessing rights claims on obligations arising from the implementation by the bank of credit operations by the method of discounting cash flows to be received by the creditor in accordance with the terms of the loan agreement (repayment of the principal debt, interest, commissions, etc.) and / or as a result of the implementation of the security. The algorithm and methods of valuation are based on the provisions of the current legislation on the implementation of professional appraisal activities in Ukraine, as well as on national and international standards of assessment.
They meet the requirements of the provisions of the National Bank of Ukraine, the State Property Fund of Ukraine and the Guarantee Fund for Individuals Deposits.
The developed and tested model of estimation allows to define the value of rights of the requirement of obligations on the formed loan portfolio of the bank.