Поточний стан та перспективи розвитку агропромислового сектору України в контексті євроінтеграції - Берсуцька, С.Я.; Колесников, С.О. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті здійснено аналіз окремих показників зовнішньої торгівлі України продукцією сільського господарства. Окреслено перспективи і можливості для вітчизняного агропромислового сектору, які виникатимуть внаслідок підписання Угоди про асоціацію між Україною та країнами Європейського Союзу, а також створення в рамках цієї Угоди зони вільної торгівлі. Узагальнено оцінку рівня конкурентоспроможності продукції аграрного сектору. Охарактеризовано критерії, яким має відповідати агропромисловий комплекс в умовах євроінтеграції. Наведено необхідні напрями для створення сучасного конкурентоспроможного агропромислового комплексу. Визначено завдання, що мають вирішити органи державної влади для розвитку сільського господарства. Запропоновано заходи щодо забезпечення розвитку АПК в умовах євроінтеграції. В статье осуществлен анализ отдельных показателей внешней торговли Украины продукцией сельского хозяйства. Очерчены перспективы и возможности для отечественного агропромышленного сектора, которые будут возникать вследствие подписания Соглашения об ассоциации между Украиной и странами Европейского Союза, а также создание в рамках настоящего соглашения зоны свободной торговли. Обобщена оценка уровня конкурентоспособности продукции аграрного сектора. Охарактеризованы критерии, которым должен соответствовать агропромышленный комплекс в условиях евроинтеграции. Приведены необходимые направления для создании современного конкурентоспособного агропромышленного комплекса. Определены задачи, которые должны решить органы государственной власти для развития сельского хозяйства. Предложены мероприятия по обеспечению развития АПК в условиях евроинтеграции. The article analyzes the individual indicators of Ukraine's foreign trade in agricultural products. The prospects and opportunities for the domestic agro-industrial sector that will arise as a result of the signing of the Association Agreement between Ukraine and the countries of the European Union, as well as the creation of a free trade zone within this Agreement, are outlined. The assessment of the level of competitiveness of agricultural products is generalized. The criteria to be met by the agro-industrial complex in the context of European integration are characterized. Necessary directions for creation of modern competitive agro-industrial complex are given. The tasks to be solved by the state authorities for the development of agriculture are determined. Measures are proposed to ensure the development of agroindustrial complex in the conditions of European integration.