Нестандартні форми зайнятості: світовий досвід розвитку (на прикладі волонтерства та волонтуризму) - Крапівіна, Г.О. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті розглянуто світовий досвід розвитку нестандартних форм зайнятості (НФЗ) на прикладі волонтерства та волонтуризму, а саме: в Великобританії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канаді, Латвії, Литві, Люксембурзі, Македонії, Німеччині, Норвегії, Південній Кореї, Польщі, Португалії, Румунії, США, Угорщині, Франції, Хорватії, Чехії, Швеції, Японії тощо, яким притаманні й загальні закони економічного розвитку, єдині правила та закономірності діяльності, й особливості, пов'язані із специфікою надання волонтерських та волонтуристських послуг. Під впливом останніх закономірності розвитку НФЗ волонтерство та волонтуризм набувають специфічних рис, які дозволяють визначити їх й поширенням зайнятості населення, й туристичною діяльністю. Волонтерство та волонтуризм виникли в процесі трансформації зайнятості в сучасних умовах та є симбіозом інноваційних форм соціально-трудових відносин та форм нестандартної зайнятості. В статье рассмотрен мировой опыт развития нестандартных форм занятости (НЗФ) на примере волонтерства и волонтуризма, а именно: в Великобритании, Ирландии, Испании, Италии, Канаде, Латвии, Литве, Люксембурге, Македонии, Германии, Норвегии, Южной Корее, Польше, Португалии, Румынии, США, Венгрии, Франции, Хорватии, Чехии, Швеции, Японии и других, которым присущи и общие законы экономического развития, единые правила и закономерности деятельности, и особенности, связанные со спецификой предоставления волонтерских и волонтуристских услуг. Под влиянием последних закономерности развития НЗФ волонтерство и волонтуризм приобретают специфические черты, которые позволяют определить их и расширением занятости населения, и туристической деятельностью. Волонтерство и волонтуризм возникли в процессе трансформации занятости в современных условиях и являются симбиозом инновационных форм социально-трудовых отношений и форм нестандартной занятости. The article discusses the world experience in the development of non-standard forms of employment (NZF) on the example of volunteering and volunteerism, namely: in the UK, Ireland, Spain, Italy, Canada, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Germany, Norway, South Korea, Poland, Portugal , Romania, the USA, Hungary, France, Croatia, the Czech Republic, Sweden, Japan, etc., which are inherent in the general laws of economic development, uniform rules and patterns of activity, and features related to the specifics of providing volunteer and volunteer services. Under the influence of the latter, the regularities of the development of the NZF volunteering and volunteerism acquire specific features that allow them to be determined by both the expansion of employment of the population, and tourism activities. Volunteering and volunteerism arose in the process of transformation of employment in modern conditions and are a symbiosis of innovative forms of social and labor relations and forms of precarious work.