Об интерпретации изображений на щитках бронзовых перстней из Бельского городища - Бабенко, Л.И. (Археологія і давня історія України, 2015)
В статье предложено новое толкование сюжетов и персонажей, представленных на щитках двух
бронзовых перстней, обнаруженных на Восточном
Бельском городище в 1986 г. Сцена на щитке первого перстня трактуется как изображение стоящих
друг перед другом борцов в начале схватки. Персонаж второго перстня атрибутирован как бог торговли Гермес. У 1986 р. на Східному Більському городищі було
знайдено два литі бронзові персні із зображенням
фігур людей на щитках. Сюжет першого персня із
зображенням двох протипоставлених чоловічих фігур Б.А. Шрамко тлумачив як сцену скріплення певної клятви чи угоди, можливо, укладання племінного союзу між вождями будинів та гелонів. Персонаж
іншого персня був визначений як бог виноробства Діоніс, на честь якого мешканці Гелону кожні три
роки влаштовували святкування. Втім можливе і інше прочитання даних сюжетів
і персонажів. Так, на першому персні характерна поза протипоставлених одне одному чоловіків, особливості їх статури (масивні стегна та стрункі литки), а також оголеність обох персонажів дозволяють з великою долею імовірності тлумачити дану сцену як
зображення двох атлетів-борців на початку поєдинку — дуже розповсюдженому у стародавньому світі
образотворчому сюжету. Особливості іконографії персонажу іншого персня, її близькість до персонажів двох перснів із Ольвії та Криму, дозволяє інтерпретувати його як зображення бога торгівлі Гермеса.
В цілому, сюжети обох перснів віддзеркалюють
специфіку та нюанси не політичної чи етнокультурної історії Більського городища та населення ворсклинського регіону, а організації його торгівлі, а також ступінь інтеграції давньогрецької культури у місцеве середовище. In 1986 on the Eastern part of the Belsky gorodische
two run bronze rings with depiction of human shades on
the petals were found. The subject of the first ring depicting
two man figures standing against each other was interpreted
by B.A. Shramko as a scene of swearing some oath
or agreement; it may be the process of concluding a tribal
alliance between the headmans of boidins and gelons. The
character depicted on the second ring was interpreted as a
depiction of Dionysus — the god of winemaking, in honor
of whom the citizens of Gelon made festivities triennially. But these subjects and characters can be interpreted
the other way as well. This way, the characteristic pose of the men standing against each other, peculiarities of
their constitution (massive thighs and slim calves), and also the nakedness of the both characters allow us to
interpret this scene with great probability as a depiction of two athletes in the beginning of the fight combat — a
very widespread depiction subject in the ancient world. The peculiarities of the character iconography on
the second ring, its familiarity with characters on two rings from Olvia and the Crimea allow interpreting it
as a depiction of Hermes — the god of trade. In general, the subjects of the both rings reflect the
peculiarity and nuances not of the politic or ethnocultural
history of the Belsky gorodische and the population of the region of Vorskla, but organization of its trade as well as the level of integration of the ancient Greek culture in the local environment.