Об одном условном полисемантическом образе в скифском искусстве звериного стиля - Зимовец, Р.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Рассматриваются морфологические, генеалогические и семантические аспекты одного из образов скифского искусства звериного стиля, представленного на однотипных бронзовых бляшках,
происходящих из Среднего Поднепровья, Северопричерноморской Степи и Крыма. Обосновывается
полисемантический характер данного образа как изображения лап / когтей хищной птицы и рогов / условной головы лося / оленя. У статті досліджується один з образів скіфського звіриного стилю, який зустрічається на однотипних бляхах, що походять із Середньої Наддніпрянщини, Степу та Передгірського Криму. Композиція складається
з трьох довгих бокових відростків, які «виростають» зі
спільної основи, при цьому два лівих відростки протиставлені по відношенню до одного правого. Кожен з
відростків трактований за допомогою одного, або двох
колін, а також довгого завитку, який звужується та загострюється до закінчення й нагадує кіготь хижої птиці. Половина бляшок (6 екз. з 12 відомих) знайдені на території Білогірського р-ну Криму. One of the image of Scythian animal style which occurs
on the same type bronze plaques (elements of the
horse harness), routed from Middle Dnieper, Steppe
and Piedmont Crimea is on the focus of current article.
Composition consist from three sidelong spurs, which
«grows up» from common basis, herewith two left-side
spurs contrasted with one right-side spur. All spurs are
depicted as one or two knees and long volute which narrows
and sharpened to the end, recalling bird of prey
clutch. Half of the plaques (6 from 12) were founded in
Bilogorsk District of Crimea.