К интерпретации Большого Бельского городища - Ольговский, С.Я. (Археологія і давня історія України, 2015)
В статье рассматриваются находки литейных
форм для наконечников стрел из Северного Причерноморья и Среднего Приднепровья, в том числе
с территории Большого укрепления Бельского городища. Учитывая, что на Восточном и Западном
укреплении было развито бронзолитейное ремесло,
а также упомянутые находки в пределах Большого укрепления городища, можно предположить, что
территория последнего использовалась как большое торжище и ставка скифского царя с войском во время перерывов между войнами и зимой. У статті розглядаються випадкові знахідки ливарних форм із Північного Причорномор’я і Подніпров’я,
а також з території Великого Більського городища, в
яких відливались наконечники стріл. Знахідки ливарних форм в Малій Азії дозволили автору припусти наявність у скіфському війську майстрів-ливарників, які працювали в обозі і забезпечували воїнів
наконечниками стріл. Знахідки ливарних форм на Великому Більському городищі, при розвинутому
ливарному ремеслі на Західному і Східному укріпленнях, дозволяють припустити, що ця територія
використовувалась як ставка скіфського царя з військом під час перерв між війнами та взимку. В цей
час тут працювали обозні майстри. Мабуть силами армії і були збудовані колосальні укріплення, які оточують Велике Більське городище. In this paper random findings of molds from the
northern banks of Black Sea and Dnieper, including
the Greater Bielski settlement in which Scythian arrowheads
were cast, are under the analyses. The findings
of molds in Asia Minor allowed the author to assume
the presence of caster-masters, who were working
in the train and provided soldiers with arrowheads, in
the Scythian army. The findings of molds on the Big
Bielski settlement, taking in consideration the fact
that the craft of bronze casting in the West and East
fortifications was well developed, allow suggesting that
this area was used as a great mart and as a settlement
of the Scythian king with his army during the breaks
between the wars and in winter. Train masters used to
work here at this time. Apparently, huge fortifications
that formed the Big Bielski settlement were built by
the army and slaves, possibly involving the local population,