Погребальные комплексы скифских амазонок: хронологический аспект - Фиалко, Е.Е. (Археологія і давня історія України, 2015)
Статья посвящена определению хронологического диапазона погребений воительниц Европейской Скифии. Серед численних поховальних комплексів скіфських
воїнів виділяється відносно невелика серія жіночих.
Типи і параметри їх, як і характер поховального обряду
войовниць, відповідають скіфським канонам і фактично не відрізняються від чоловічих поховань. Різниця полягає, головним чином, в наборі речового супроводу.
Поховання скіфських войовниць зафіксовані на
широкій території. У межах сучасної України відомо
понад 130 поховань озброєних жінок. Ці могили не
укладали ізольовані групи чи окремі могильники, а
були розпорошені серед чоловічих поховань.
Хронологічний діапазон поховальних комплексів
войовниць, в цілому, вужче чоловічих. Найбільш ранні
могили чоловіків-воїнів на території Європейської Скіфії відносяться до VII ст. до н. е. і відомі до початку III ст. до
н. е., в той час як найбільш ранні могили амазонок датуються другою половиною VII — початком VI ст. до н. е.
Поховальні комплекси скіфських амазонок і на теренах безпосереднього проживання кочівників раннього залізного віку, і в підконтрольних скіфам або ж прикордонних регіонах, датуються у відносно широких межах — з другої половини VII до початку
II—I ст. до н. е. Проте основна група цих могил обмежується IV ст. до н. е. We can distinguish relatively small series of women’s
complexes among the numerous funerary complexes of
Scythian warriors. Their types and parameters, as well
as the nature of the female warriors’ burial rite, correspond
to Scythian canons and practically do not differ
from male military burials. The difference lies mainly in
the set of the accompanying ware.
The burials of the Scythian female warriors are recorded
on a quite wide area. Within the borders of modern Ukraine more than 130 graves of the armed women are
known. These tombs were not part of isolated groups or individual burials, they were dispersed among male burials.
The chronological range of burial complexes of the female warriors, in general, is narrower than male’s. The
earliest burials of male warrior on the territory of the European Scythia refer to the 7th сentury BC and are
known till the beginning of the 3rd сentury BC, while the earliest Amazons’ graves date from the second half of
the 7th — the beginning of the 6th сenturies BC. Burial complexes of the Scythian Amazons both in
the territories of the nomads’ direct habitat in the early Iron Age, and in the regions controlled by the Scythians
or border regions, are dated in a relatively wide range — from the second half of 7th till the 2nd or even 1st сentury
BC. However, the main group of these graves confined to the 4th сentury BC.