Особливості поширення та екології макрозообентосу Східного Сивашу - Марушкіна, О.О. (Збірник праць Зоологічного музею, 2013)
Впродовж 2010–2012 рр. в акваторії Східного Сивашу було зареєстровано 40 видів макрозообентосу, які представляють 15 рядів та 5 класів. Найбільше видове різноманіття мав клас Gastropoda - 18 видів із 6 рядів. На сьогодні фауна безхребетних поповнилась 3 видами черевоногих і 2 видами двостулкових молюсків та 2 видами амфіпод. У результаті гідроекологічних трансформацій за останні 50 років зі складу макрозообентосу Східного Сивашу зникло більше 30 видів, що вказує на масштаб ність цих змін та привертає ще більшу увагу до досліджуваної проблеми. В роботі були встановлені деякі особливості поширення та екології бентонтів Сивашу. Проаналізовано залежність кількісних характеристик макрозообентосу від рівня мінералізації та типу ґрунту акваторії. На протяжении 2010–2012 гг. в акватории Восточного Сиваша было зарегистрировано 40 видов макрозообентоса, которые представляют 15 рядов и 5 классов. Наибольшим видовым разнообразием характеризуется класс Gastropoda - 18 видов из 6 рядов. На сегодня фауна беспозвоночных пополнилась 3 видами брюхоногих, 2 видами двустворчатых моллюсков и 2 видами амфипод. В результате гидроэкологических трансформаций, которые являются следствием антропогенного воздействия, в течение последних 50 лет из состава макрозообентоса Восточного Сиваша исчезло более 30 видов, что указывает на масштабность этих изменений и привлекает ещё большее внимание к исследуемой проблеме. В работе были установлены некоторые особенности распространения и экологии макрозообентоса Сиваша. Проанализирована зависимость количественных характеристик макрозообентоса от уровня минерализации и характера грунта акватории. 40 species of macrozoobenthos representing 15 ranks and 5 classes were recorded in the water area of the Eastern Sivash during 2010–2012. Class Gastropoda had the highest species diversity that is 18 species from 6 rows. Today invertebrate fauna has added 3 species of gastropods, 2 bivalves species and 2 species of amphipods. Hydroecological transformations as a consequence of human impact resulted in extinction of more than 30 species of macrozoobenthos in the Eastern Sivash during the last 50 years, indicating the significance of these changes and attracting more and more attention to the problem investigated. Some peculiarities of distribution and ecology of macrozoobenthos in Sivash have been established in the paper. The dependence of quantitative characteristics of macrozoobenthos on salinity level and the nature of the area substrate was analyzed.