К изучению брачных криков квакш рода Hyla (Anura, Hylidae) из предгорий Украинских Карпат - Смирнов, Н.А. (Збірник праць Зоологічного музею, 2013)
Проанализированы брачные крики Hyla arborea (Linnaeus, 1758) и H. orientalis Bedriaga, 1890 из четырёх областей Украины. Обнаружены существенные различия между обыкновенными квакшами из Закарпатской области и восточными квакшами из Львовской, Черновицкой и Харьковской областей по таким параметрам, как длительность группы импульсов, интервал между группами импульсов, период группы импульсов, количество импульсов в группе импульсов, темп импульсов, доминантная частота в группе импульсов, длительность крика, интервал между криками, период крика, количество групп импульсов в крике. Установлено, что квакши из Львовской области по характеру крика занимают промежуточное положение между H. arborea из Закарпатья и H. orientalis из Черновицкой и Харьковской областей. Проаналізовані шлюбні крики Hyla arborea (Linnaeus, 1758) і H. orientalis Bedriaga, 1890 з чотирьох областей України. Виявлені суттєві відмінності між звичайними квакшами із Закарпатської області та східними квакшами з Львівської, Чернівецької й Харківської областей за такими параметрами як тривалість групи імпульсів, інтервал між групами імпульсів, період групи імпульсів, кількість імпульсів у групі імпульсів, темп імпульсів, домінантна частота у групі імпульсів, тривалість крику, інтервал між криками, період крику, кількість груп імпульсів на крик. Встановлено, що квакші з Львівської області за характером крику займають проміжне положення між Hyla arborea із Закарпаття і H. orientalis з Чернівецької та Харківської областей. The mating calls of Hyla arborea (Linnaeus, 1758) and H. orientalis Bedriaga, 1890 from the four provinces of Ukraine were analysed. The clear differences between Common Tree Frog from the Zakarpattia province and Eastern Tree Frog from the L’viv, Chernivtsi and Kharkiv provinces were found on such parameters as duration of the pulse group, interval between pulse groups, period of pulse group, pulses per pulse group, pulse group rate, dominant frequencies, call duration, call interval, inter call period, call period, pulse groups per call. Tree Frogs from the L’viv province show an intermediate parameter values between both H. arborea from the Zakarpattya province and H. orientalis from the Chernivtsi and Kharkiv provinces.