Аутсорсинг в логістиці автомобільних вантажоперевезень в Україні: стан, проблеми та перспективи - Швець, В.Я.; Бойченко, М.В. (Економічний вісник Донбасу, 2019)
У статті проаналізовано існуючі проблеми аутсорсингу в логістиці автомобільних вантажоперевезень та перспектив його розвитку в Україні.
Враховуючи переваги автомобільних перевезень вантажів, цілком зрозуміло, що він є найбільш популярним видом перевезення вантажів. Його частка в загальних обсягах вантажоперевезень у 2018 році становила 68,3%. У статті наведено динаміку обсягів автомобільних вантажоперевезень з 1996 по 2018 рік. За даними Світового банку Україна у 2018 році за індексом Logistics Performance Index займає 66 місце з 160 країн світу. Однією з причин все ж таки доволі низького його рівня є те, що в Україні переважна більшість логістичних компаній має рівень 1PL або 2PL, 34 компанії мають рівень 3PL, тільки 14 компаній – рівень 4PL. В Україні до цього часу немає ні однієї компанії рівня 5PL.
Обґрунтовано, що промисловим підприємствам доцільно звернутися до професійних аутсорсингових компаній з навичками консалтингу та проектної роботи. При переході на аутсорсинг має місце вихід на новий рівень управління транспортом: від управління «за вказівками» до управління «за показниками». Тільки при виконанні цих умов передача транспорту на аутсорсинг, коли даний напрямок не є профільним, дозволить не тільки оптимізувати витрати, вивільнити людські та часові ресурси, позбутися від необхідності вирішувати проблеми, пов’язані з експлуатацією транспорту, а й сконцентрувати зусилля на підвищенні якості основних послуг, ефективніше організувати роботу основних виробничих підрозділів.
В Україні слід більше уваги приділити розвитку аутсорсингових компаній, логістичних мереж, які повинні бути пов’язані єдиним інформаційним простором, підтримувати єдині фінансові потоки. В статье проанализированы существующие проблемы аутсорсинга в логистике автомобильных грузоперевозок и перспектив его развития в Украине.
Учитывая преимущества автомобильных перевозок грузов, вполне понятно, что он является наиболее популярным видом перевозки грузов. Его доля в общем объеме грузоперевозок в 2018 году составила 68,3%. В статье приведена динамика объемов автомобильных грузоперевозок с 1996 по 2018 год. По данным Всемирного банка Украина в 2018 году по индексу Logistics Performance Index занимает 66 место из 160 стран мира. Одной из причин все же довольно низкого его уровня является то, что в Украине подавляющее большинство логистических компаний имеет уровень 1PL или 2PL, 34 компании имеют уровень 3PL, только 14 компаний – уровень 4PL. В Украине до сих пор нет ни одной компании уровня 5PL.
Обосновано, что промышленным предприятиям целесообразно обратиться к профессиональным аутсорсинговым компаниям с навыками консалтинга и проектной работы. При переходе на аутсорсинг имеет место выход на новый уровень управления транспортом: от управления «по указаниям» к управлению «по показателям». Только при выполнении этих условий передача транспорта на аутсорсинг, когда данное направление не является профильным, позволит не только оптимизировать расходы, высвободить человеческие и временные ресурсы, избавиться от необходимости решать проблемы, связанные с эксплуатацией транспорта, но и сконцентрировать усилия на повышении качества основных услуг, эффективнее организовать работу основных производственных подразделений.
В Украине следует больше внимания уделить развитию аутсорсинговых компаний, логистических сетей, которые должны быть связаны единым информационным пространством, поддерживать единые финансовые потоки. The article analyzes current problems of outsourcing in the logistics of motor trucking, and the prospect of its development in Ukraine.
Taking into account advantages of motor trucking we could state that it is the most popular one in the sphere of goods transportation. Its share in the total volume of the goods transportation in 2018 comprises 68.3%. In accordance with information by World Bank in 2018 Ukraine ranks the 66th position among 160 countries of the world by Logistics Performance Index. One of the reasons of such quite low state of its development is that in Ukraine the predominant majority of logistic companies correspond to 1PL or 2PL level while there are 34 companies of 3PL level, and only 14 of them correspond to 4PL level. As for the companies of 5PL level there is no one in Ukraine today.
It is grounded that it would be expedient for industrial enterprises to consult professional outsourcing companies practicing in consulting and designing activity. The transfer to outsourcing would mean the appearance on the new level of transport management that is from administration on the ground of directives to the management based on performance. It is only through these conditions provision that transport transfer to outsourcing when this sphere is not core would allow not only costs optimization, release of labor and time resource, elimination of problems solution related to transport operation but concentration of efforts directed to the improvement of quality level for main services rendering, and more effective labor organization in basic production units.
Ukraine requires more consideration given to development of outsourcing companies and logistics networks that must be connected within the united information environment, and support of integrated funds flows.