Гризуни-землериї (Rodentia, Spalacidae et Ellobiusini) у зоологічних колекціях України - Коробченко, М. (Збірник праць Зоологічного музею, 2014)
Описано та проаналізовано обсяги та стан збереження колекцій гризунів-землериїв у відомих зоологічних колекціях України. Узагальнено відомості про 13 колекційних серій, в яких зберігаються 635 зразків 9 видів гризунів-землериїв. Найобсяжнішими (100 і більше екз.) є колекції Spalax graecus, S. microphthalmus, Ellobius talpinus. Найбідніше (менше 10 екз.) представлені Nannospalax nehringi, Spalax giganteus та S. zemni. Частину сліпачків з Азії перевизначено як Ellobius tancrei, що суттєво розширює уявлення про колишнє поширення цього виду. Описаны и проанализированы объемы и состояние сохранности коллекций гризунов-землероев известных зоологических коллекций Украины. Обобщена информация о 13 коллекционных сериях, в которых хранятся 635 образцов 9 видов грызунов-землероев. Наиболее объемными (100 и более экз.) являются коллекции Spalax graecus, S. microphthalmus, Ellobius talpinus. В наименьшем количестве (до 10 екз.) представлены Nannospalax nehringi, Spalax giganteus та S. zemni. Часть слепушонков из Азии переопределены как Ellobius tancrei, что существенно расширяет представление о былом распространении этого вида. The volumes and conservation state of the collections of burrowing rodents in the main zoological collections in Ukraine. Data about 13 collection series, in which there are 635 specimens of 9 species of burrowing mammals are summarized. The most numerous (100 and more specimens) are the collections of Spalax graecus, S. microphthalmus, and Ellobius talpinus. The collections of such species as Nannospalax nehringi, Spalax giganteus, and S. zemni are the poorest (less than 10 sp.). Several mole-voles from Asia reidentified as Ellobius tancrei. It significantly expands the knowledge about the distribution in the past of this species.