Поширення очеретяної ропухи — Bufo (Epidalea) calamita (Anura, Bufonidae) в Україні - Смірнов, Н.А. (Збірник праць Зоологічного музею, 2015)
Проаналізовано розповсюдження очеретяної ропухи (Bufo (Epidalea) calamita Laurenti, 1768) в Україні. На даний час вид відомий з 35 локалітетів. Побудовано моделі потенційного поширення B. calamita (використано алгоритми Domain і Maxent). З’ясовано, що найбільший вплив на розповсюдження виду в Україні мають такі біокліматичні параметри як сезонність опадів (24,7 %), ізотермічність (20,9 %), опади найтеплішого кварталу (18,3 %), середня температура найсухішого кварталу (9,4 %), середня температура найхолоднішого кварталу (5,6 %) і середній місячний температурний діапазон (4,8 %). Проанализировано распространения камышовой жабы (Bufo (Epidalea) calamita Laurenti, 1768) в Украине. В настоящее время вид известен из 35 локалитетов. Построены модели потенциального распространения B. calamita (использованы алгоритмы Domain и Maxent). Установлено, что наибольшее влияние на распространение вида в Украине имеют такие биоклиматические параметры как сезонность осадков (24,7 %), изотермичность (20,9 %), осадки самого теплого квартала (18,3 %), средняя температура самого сухого квартала (9,4 %), средняя температура самого холодного квартала (5,6 %), средний месячный температурный диапазон (4,8 %). Distribution of the Natterjack Toad (Bufo (Epidalea) calamita) in Ukraine was analyzed. This species was found in 35 sites. The models of potential distribution of B. calamita were constructed (the algorithms Domain and Maxent were used). It was found that the distribution of this species in Ukraine is determined by bioclimatic parameters such as precipitation seasonality (24,7 %), isothermality (20,9 %), precipitation of warmest quarter (18,3 %), mean temperature of driest quarter (9,4 %), mean temperature of coldest quarter (5,6 %), mean diurnal range (4. 8 %).