Кременеві "скарби" трипільської культури - Пічкур, Є.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Робота присвячена унікальній для трипільської культури категорії знахідок — наборам крем'яних виробів, переважно пластин, котрі в літературі прийнято розглядати як «скарби». Описані історія та контекст знахідок, наведені техніко-типологічні характеристики виробів, зосереджених в цих наборах. Також запропоновано кілька варіантів трактування останніх з точки зору їх суттєвої ролі в трипільському суспільстві. Работа посвящена уникальной для трипольской культуры категории находок — наборам кремневых изделий, преимущественно пластин, которые в литературе принято рассматривать как «клады». Поданы история и контекст находок, технико-типологические характеристики изделий, содержащихся в «кладах». На сегодня известно всего шесть таких «кладов». Они найдены в разных регионах распространения трипольской культуры — в Поднестровье (Ивано-Франковск), Побужье (Сандраки) и БугоДнепровском междуречье (Халепье, Косеновка, Тальное, Шарино). This article considers an unique category of finds for Trypillian culture — complexes of flint artifacts, mostly blades, interpreted in literature as «caches». History of investigation, archaeological context and technical-typological characteristics of this find category are discussed. Currently, we have information about six of such «caches ». The objects were found in different regions of the Tpypillian culture distribution: Dniester (Ivano-Frankovsk), Bough region (Sandraky), and Bough-Dnieper region (Khalepje, Kosenivka, Tal’ne, Sharyno).