Прикраси з розкопок літописного Возвягля - Іванченко, Л.І. (Археологія і давня історія України, 2015)
У статті йдеться про знайдений в 1993 р. під час розкопок літописного міста Взвягля скарб ювелірних виробів. Набір складався з прикрас жіночого головного убору та чоловічого перстня-печатки. Сюжетні мотиви, зображені на цьому ювелірному гарнітурі, часто зустрічаються в давньоруському мистецтві, але художні композиції зображень не мають аналогії. Скарб датовано кінцем ХІІ — Х ІІІ ст. В статье идет речь о найденном в 1993 г. во время раскопок летописного города Взвягля клада ювелирных изделий. Набор состоял из украшений женского головного убора и мужского перстня-печатки. Сюжетные мотивы, изображенные на этом ювелирном гарнитуре, часто встречаются в древнерусском искусстве, но художественные композиции изображений не имеют аналогий. Клад датируется концом ХІІ — ХІІІ ст. The article describes a treasure of jewels, found in 1993 during excavations of the ancient city of Vzvyagl. The set consists of a female headdress adornment and signet ring. Plot motifs, represented on the set, are typical for the Ancient Rus art, but there are no finds of exactly the same stylistic type. The treasure dates back to the late XIIth — XIIIth century.