Распространение, морфологическая изменчивость и особенности биологии чесночниц (Amphibia, Anura, Pelobatidae) на юге Украины - Сурядная, Н.Н.; Микитинец, Г.И.; Розанов, Ю.М.; Литвинчук, С.Н. (Збірник праць Зоологічного музею, 2016)
Приводятся новые данные по распространению Pelobates fuscus и P. vespertinus в Украине, которые базируются на данных по изменчивости размера генома. Выявлено местоположение зоны контакта ареалов этих видов на территории Херсонской и Запорожской обл. Украины. Ближайшими точками, относящимися к разным видам, были с. Маячка (P. vespertinus) и г. Энергодар (P. fuscus) в Запорожской обл. Расстояние между ними около 50 км. На юге Украины P. fuscus встречается в пойме реки Днепр и западнее её, а P. vespertinus обитает восточнее Днепра. Совместное обитание этих видов не отмечено. Предполагаемый гибрид найден в с. Подгорное Запорожской обл. Оба вида занимают достаточно широкий спектр биотопов, но наиболее многочисленны на песчаных почвах. По длине тела и массе особи P. vespertinus крупнее, чем P. fuscus. У P. vespertinus, как правило, имеется продольно-полосатая окраска дорзальной поверхности тела, а у P. fuscus — пятнистая Приводяться нові відомості щодо розповсюдження Pelobates fuscus та P. vespertinus в Україні, які базуються на даних з мінливості розміру геному. Виявлено місцезнаходження зони контакту ареалів цих видів на території Херсонської та Запорізької обл. України. Найближчими точками між різними видами є с. Маячка (P. vespertinus) і м. Енергодар (P. fuscus) в Запорізькій обл. Відстань між ними близько 50 км. На півдні України P. fuscus поширений в заплаві р. Дніпро і західніше, P. vespertinus мешкає на схід від Дніпра. Сумісне мешкання цих видів не відмічено. Ймовірний гібрид знайдений в с. Підгірне Запорізької обл. Обидва види займають досить широкий спектр біотопів, але найбільш чисельні на піщаних грунтах. За довжиною тіла та масою особини P. vespertinus крупніша за P. fuscus. P. vespertinus, як правило, має поздовжньо-смугасте забарвлення дорзальної поверхні тіла, а Р. fuscus — плямисте. New data about distribution of Pelobates fuscus and P. vespertinus in Ukraine are presented. They are based on genome size data. The location of a contact zone of these species were studied. Both species were found on the territory of Kherson and Zaporozhye region. The nearest localities belonging to the different species were Mayachka village (P. vespertinus) and Energodar Town (P. fuscus) in Zaporozhye region. The distance between these localities was about 50 km. In the south of Ukraine, P. fuscus inhabit flood plain of Dnieper River and west of it, and P. vespertinus lives east of the river. The sintopic populations of the species was not revealed. A presumed hybrid of these species was found in Podgornoe village of Zaporozhye region. Both species occupy a wide range of biotopes, but prefer sandy soils. The body length and mass of P. vespertinus were larger than P. fuscus. The color of dorsal surface of body of P. vespertinus, as a rule, was striped, but P. fuscus was spotted.