Выраженность, направленность и структура половых различий у амфибий и рептилий на примере Rana temporaria Linnaeus, 1758 и Lacerta viridis Laurenti, 1768 - Песков, В.Н.; Малюк, А.Ю.; Петренко, Н.А. (Збірник праць Зоологічного музею, 2017)
На примере лягушки травяной, Rana temporaria Linnaeus, 1758, и ящерицы зеленой, Lacerta viridis (Laurenti, 1768), показано, что в позднем онтогенезе амфибий и рептилий с возрастом увеличивается выраженность половых различий по морфометрическим признакам, может изменяться их направленность и структура. У ювенильных (juvenis) особей половые различия не выражены (лягушка травяная) или выражены очень слабо (ящерица зеленая). В размерно-возрастных группах subadultus и adultus при одинаковых линейных размерах тела средние значения многих других признаков достоверно больше у самцов по сравнению с самками. Половые различия у амфибий и рептилий имеют адаптивный характер. На прикладі жаби трав’яної Rana temporaria Linnaeus, 1758 та ящірки зеленої Lacerta viridis Laurenti, 1768 було показано, що з віком в пізньому онтогенезі амфібій та рептилій збільшується вираженість статевих відмінностей за морфометричними ознаками а також може змінюватись їх направленість та структура. У ювенільних особин (juvenis) статеві відмінності не виражені (жаба трав’яна) або виражені слабко (ящірка зелена). У розмірно-вікових групах subadultus і adultus при однакових лінійних розмірах тіла середні значення багатьох інших ознак вірогідно більші у самців в порівнянні із самицями. Направленість статевих відмінностей за окремими ознаками може змінюватись з віком тварин. Статеві відмінності у амфібій та рептилій мають адаптивний характер. As it was shown on the example of the common frog Rana temporaria Linnaeus, 1758 and the green lizard Lacerta viridis Laurenti, 1768, the expressivity of sexual differences by morphological traits increases with age in the late ontogenesis of amphibians and reptiles, as well as the orientation and structure of these characters may change. Sexual differences are poorly expressed (green lizard) or not expressed at all (common frog) in juvenile animals. In the size-age groups of subadultus and adultus, the mean values of many morphological characters are significantly larger in males than in females at the same linear body size. The direction of sexual differences by separate characters can vary with the age of the animals. The sexual differences in amphibians and reptiles have an adaptive nature.