К вопросу о взаимоотношениях скифов и тавров в VII—IV вв. до н. э. - Скорый, С.А.; Зимовец, Р.В. (Археологія і давня історія України, 2015)
Статья посвящена актуальному вопросу истории Крыма эпохи раннего железа — взаимоотношениям пришлых кочевых скифов с местными племенами Предгорного и Горного Крыма — таврами.
Ряд принципиальных положений статьи опирается на новые яркие материалы, обнаруженные в последние годы на полуострове. Статтю присвячено вельми актуальному питанню історії Криму доби раннього заліза — взаємовідносинам прийшлих на півострів скіфів-кочовиків з
автохтонними племенами Передгірського й Гірського Криму — таврами.
Нові яскраві знахідки з передгірської и гірської
частин півострова, особливо Південно-Східного Криму, дозволяють запропонувати нові версії щодо низки дуже актуальних аспектів цієї теми: про початок контактів вказаних груп населення, їх тривалість,
локалізацію контактних зон скіфів і таврів, характер стосунків та їх кінцеві результати.
Висновки, представлені в роботі, дають підстави
для перегляду не лише дати початку взаємовідносин цих двох світів — кочового й осілого, а й початку
скіфської доби на території Криму взагалі. Раніше традиційно він визначався другою половиною —
третьою чвертю VII ст. до н. е. Зараз є суттєві підстави віднести його до пізнього VIII — раннього VII ст. до н. е. The article is dedicated to actual question of Crimean
history in the epoch of early metal — relationships
between arrived Scythian nomads and autochthonous
tribes of Piedmont and Mountain Crimea — Tauris.
New and significant finds from Piedmont and Mountain
parts of peninsula, especially from South-East
Crimea allow propose some new versions about next
issues: beginning of the contacts between two groups of
population mentioned above, their duration, localization
of the zones of contacts, character of the contacts
and their results.
The main idea of the article is to review the date
of beginning of contacts between two worlds — nomads
and settled — as well as the date of beginning of
Scythians epoch on the territory of Crimea. In previous
researches the last date was traditionally determined
of second half — third quarter of VIIth centuries B.C.
Now there are grounds to attribute the beginning of
Scythian historical period on the peninsula to the late
VIIIth — early VIIth centuries BC.