Северинівське городище скіфського часу: біогосподарський аспект досліджень - Болтрик, Ю.В.; Горбаненко, С.А.; Кублій, М.В.; Сергеєва, М.С.; Яніш, Є.Ю. (Археологія і давня історія України, 2015)
До наукового обігу вводиться блок нових даних, що стосується різнобічних палеоекологічних /
біогосподарських аспектів, які було отримано завдяки застосуванню методів природничих досліджень до матеріалів Северинівського городища.
Блок складається з кількох окремих досліджень: палеоботанічних (визначення культурних рослин
і бур’янів; порід дерев) та археозоологічних (теріологічних, іхтіологіних, малакологіних). Ретельний
аналіз цього блоку та зіставлення отриманих незалежно природничих даних, а також загальних
палеоприродних досліджень надало підґрунтя для комплексного вивчення навколишнього середовища
і біогосподарської діяльності Северинівського городища у давнину. В научный оборот вводится блок новых данных, касающийся разносторонних палеоэкологических /
биохозяйственных аспектов, полученных благодаря использованию естественнонаучных методов исследований. Блок состоит из нескольких отдельных исследований: палеоботанических (определения
культурных растений и сорняков; пород деревьев)
и археозоологических (териологических, ихтиологических, малакологических). Материалы для анализа
четырех из пяти направлений (кроме териологических) получены благодаря расширению традиционных археологических методов исследований за счет применения флотации и промывания. A new data block concerning diverse palaeoecological
/ bio-economic aspects, obtained through the use
of natural science research methods is introduced to
scientific turnover. The block consists of several separate
investigations: palaeobotanical one (determination
of cultivated plants and weeds, and tree species) and archaeozoological one (teriology, ichthyology, malacology).
Materials for the analysis of four of the five areas (except teriological one) obtained thanks to the
expanding of traditional archaeological research methods by applying flotation and panning.