Сучасний стан іхтіофауни Рівненського природного заповідника - Романь, А.М.; Паньков, А.В.; Куцоконь, Ю.К.; Франчук, М.В. (Збірник праць Зоологічного музею, 2018)
За результатами досліджень, проведених у 2005–2007 роках, для водойм Рівненського природного заповідника було відмічено до 20 видів риб. Детальний аналіз, проведений упродовж 2017–2018 рр., показав, що сучасна іхтіофауна водойм Рівненського природного заповідника нараховує 15 видів, з яких 3 (плоскирка, гірчак європейський і щипавка звичайна) виявлені нами вперше. Із загального сучасного складу до третього додатку Бернської конвенції включено 4 види: вівсянка, в’юн звичайний, гірчак європейський і щипавка звичайна; до резолюції 6 Оселищної директиви Бернської конвенції внесено 3 види: гірчак європейський, щипавка звичайна і в’юн звичайний. Занесених до Червоної книги України карася звичайного і мересницю озерну виявити не вдалось. Основними причинами зміни кількісного і якісного складу іхтіофауни є суттєві зміни гідрологічних умов протягом року (промерзання, пересихання, незаконний забір води тощо), активні процеси інвазій чужорідних видів, в окремих випадках надмірне рекреаційне навантаження. Для зменшення негативного впливу на іхтіофауну заповідника розроблено ряд рекомендацій: контроль гідрологічного режиму, заборона зариблення водойм і аналіз рекреаційного навантаження з проведенням подальших заходів щодо зменшення його впливу. По результатам исследований, проведенных у 2005–2007 годах, для водоемов Ровненского Природного Заповедника было отмечено до 20 видов рыб. Подробный анализ, проведенный на протяжении 2017–2018 годов показал, что современная ихтиофауна водоемов Ровненского Природного заповедника насчитывает 15 видов, 3 из каких (густера, горчак европейский и щиповка обыкновенная) были обнаружены нами впервые. В современном составе фауны рыб зафиксировано 4 вида из третьего приложения Бернской конвенции: верховка, вьюн обыкновенный, горчак европейский и щиповка обыкновенная, а также три вида (горчак европейский, щиповка обыкновенная и вьюн обыкновенный) из резолюции 6 директивы Бернской конвенции об охране природных мест обитания, дикой флоры и фауны. Внесенных в Красную книгу Украины карася обыкновенного и гольяна озерного обнаружить не удалось. Основными причинами изменения количественного и качественного состава ихтиофауны есть существенные изменения гидрологических условий на протяжении года (промерзание, пересыхание, незаконный забор вод и пр.), активные процессы инвазий чужеродных видов, в отдельных случаях чрезмерная рекреационная нагрузка. Для уменьшения негативного влияния на ихтиофауну заповедника разработано ряд рекомендаций: контроль гидрологического режима, запрет зарыбления водоемов и анализ рекреационной нагрузки с проведением дальнейших мероприятий направленных на уменьшение этого влияния. Based on data of 2005–2007 for Rivne Natural Reserve waters were known approximately 20 fish species. Detailed analysis conducted in 2017–2018 shown composition of 15 fish species in the Rivne Natural Reserve waters for present time. Three of them (White Bream, European Bitterling and Spined Loach) were noted for it at the first time. Were found four species included into third annex of Bern Convention: Belica, Weatherfish, European Bitterling and Spined Loach; and were found three species included into Resolution six of Habitat Directive: European Bitterling, Spined and Weatherfish. Neither Crucian Carp no Lake Minnow noted before and included into Red Book of Ukraine were not found. The main reasons of quantitative and qualitative fish species composition change are strong hydrological conditions changes during the year (freezing and drying of reservoirs, illegal water using etc.), active processes of alien fish species invasions and particularly also excessive recreation load. For decreasing of negative influence on Rivne Reserve fish fauna were developed a number of recommendations: hydrological regime control, absolutely fish run prohibition and recreation load analysis with next conducting for its influence decreasing.