Орнітофауна відвалів гірничовидобувної промисловості Донбасу - Улюра, Є.М. (Збірник праць Зоологічного музею, 2018)
Наведено результати досліджень орнітофауни промислових відвалів Донбасу. Загалом було виявлено 85 видів птахів (Aves) з 66 родів, 32 родин та 14 рядів, що складає близько 43,8 % орнітофауни регіону. З зареєстрованих видів 49 є гніздовими, 39 — зимуючими. Орнітокомплекси відвалів вугільних шахт та видобуток нерудних (будівельних) матеріалів демонструють досить високу подібність між собою за коефіцієнтами Жаккара (Cj = 0,73) та Соренсена (Cs = 0,84). Контрастність між обома вибірками незначна (βс = 11,5). У часовому аспекті найменша контрастність спостерігається між населенням птахів молодих та середньовікових відвалів (βс = 10,5), а найбільша — між старими та молодими (βс = 21,5). Досить високі показники таксономічного різноманіття та вирівняності (Н'tax = 1,874, E = 0,937) свідчать про наявність більш розвиненої та сталої структури угруповань птахів на відвалах старшого віку. В работе приведены результаты исследований орнитофауны промышленных отвалов Донбасса. Всего было выявлено 85 видов птиц (Aves) из 66 родов, 32 семейств и 14 отрядов, что составляет около 43,8 % от орнитофауны региона. Из зарегистрированных видов 49 являются гнездовыми, 39 — зимующими. Орнитокомплексы отвалов угольных шахт и выработок нерудных (строительных) материалов демонстрируют достаточно высокое сходство между собой по коэффициентам Жаккара (Cj = 0,73) и Сёренсена (Cs = 0,84). Контрастность между двумя выборками незначительна (βс = 11,5). Во временном аспекте, наименьшая контрастность наблюдается между населением птиц молодых и средневозрастных отвалов (βс = 10,5), а наибольшая — между старыми и молодыми (βс = 21,5). Достаточно высокие показатели таксономического разнообразия и выровнености (Н'tax = 1,874, E = 0,937) свидетельствуют о наличии более развитой и устойчивой структуры сообществ птиц на отвалах старшего возраста. The paper presents the results of research into the avifauna of industry dumps of Donbas. In total, 85 species of birds (Aves) were revealed belonging to 66 genera, 32 families and 14 orders, which represent 43.8 % of the region’s bird fauna. Among them, there are 49 breeding and 39 wintering species. Bird assemblages of post-coalmining dumps and post-quarrying sites show relatively high similarity according to the Jaccard index (Cj = 0.73) and the Sørensen–Dice coefficient (Cs = 0.84). The contrast between the two samples is insignificant (βс = 11.5). In a time aspect, the lowest contrast was discovered between the bird fauna of young and middle-aged spoil tips (βс = 10.5), while the highest contrast can be observed between old and young spoil tips (βс = 21.5). The relatively high indices of taxonomic diversity and evenness (Н'tax = 1.874, E = 0.937) indicate the presence of a more developed and steady structure of the avifauna of old spoil tips.