Оцінка нестаціонарних параметрів диференціальних рівнянь в умовах невизначеності - Наконечний, О.Г.; Шевчук, Ю.М.; Чикрій, В.К. (Кибернетика и системный анализ, 2018)
Наведено алгоритм знаходження оптимальних за функціоналом та гарантованих оцінок нестаціонарних параметрів систем диференціальних рівнянь. Отримані результати поширено на випадок дискретних спостережень для системи диференціальних рівнянь. Як приклад представлено результти оцінки параметрів для математичної моделі поширення інформації одного виду в соціумі. Представлен алгоритм нахождения оптимальных по функционалу и гарантированных оценок нестационарных параметров систем дифференциальных уравнений. Полученные результаты распространены на случай дискретных наблюдений для систем дифференциальных уравнений. В качестве примера представлены результаты оценки параметров для математической модели распространения информации одного вида в социуме. The algorithms of constructing optimal functional estimates and guaranteed estimates of nonstationary parameters of differential equations are proposed. The results are generalized to discrete-time models. These algorithms can be used to predict the dynamics of systems of differential equations. The results of a numerical experiment for the problem of constructing guaranteed estimates for the mathematical model of propagation of one type of information are considered.