Снаряжение коня скифского времени в бассейне Ворсклы (по материалам некрополей Бельского городища) - Махортых, С.В. (Археологія і давня історія України, 2010)
Статья посвящена рассмотрению конского убора из некрополей локализующихся в окрестностях
Бельського городища в бассейне р. Ворсклы. Даны
интерпретация и хронологический анализ многочисленных и разнообразных материалов шести могильников. Они позволяют проследить три этапа
развития конского снаряжения, отражающие определенные изменения в развитии и совершенствовании управления конем, имевшие место в скифское время на территории лесостепного Днепровского Левобережья. Могильники, досліджені в околицях Більського
городища (Скоробор, Осняги, Марченки, Перещепино та інши), містять численні і різноманітні археологічні матеріали, які мають велике значення для дослідження особливостей оформлення та розвитку
скіфських вуздечних наборів VII—IV ст. до н. е. На
основі цих матеріалів можна визначити три етапи
розвитку кінського спорядження. Найдавніший
етап представлений похованням VII—VI ст. до н. е.,
в яких було виявлено залізні петельчасті і стременоподібні вудила з трьохпетельчастими та трьохдірчастими псаліями. До середньої хронологічної групи належать поховання V ст. до н. е., які супроводжувалися багатим кінським спорядженням із різномантіними прикрасами. При збереженні попередніх типів петельчастих вудил та зникненні стременоподібних форм, серед псаліїв переважають дводирчасті вироби Г-подібної форми. Найбільш пізня група поховань датується кінцем V—IV ст. до н. е. Для
цієї групи притимані залізні петельчасті вудила і дводирчасті псалії трьох типів: прямі стержневідні,
С-подібні та з S-подібним профілем. Що стосується прикрас кінського убору, то протягом цього періоду
різноманітні зооморфні вуздечні бляхи змінюються пряжками та фігурніми наносниками. This article is dedicated to the analysis of various
elements of horse harness from cemeteries, which are
located near the Belsk hillfort that is the largest fortified
settlement of the Scythian period in Europe. Interpretations
and chronological analysis of numerous
and unique archaeological materials of six necropoleis
(Skorobor, Osnyagi, Marchenki, Pereschepino, etc)
are provided. It allows to distinguish three stages of
development of horse trappings of VII—IV centuries
BC. These stages reflect specific changes in development
and improvement of horse-riding of Scythian period,
which occurred on the territory of forest-steppe
area of the left bank of Dnieper. The oldest burials of
VII—VI centuries BC contained iron bits with openended
and stirrup-shaped loops on both ends. These
bits were combined with three-holed and three-looped
cheek-pieces. Middle chronological group includes
burials of V century BC which contained rich and diverse horse gear with zoomorphic images. Two-holed
Г-formed types were predominant among the cheekpieces of that period. The earliest group of burials is
dated by late V—IV centuries. BC This group is characterized by iron bits with open-ended loops and twoholed
cheek-pieces with straight rod-formed canons, C-like cheek-pieces, and cheek-pieces with S-shaped
profile. Buckles and figured frontlets prevailed among the horse harness ornaments of that time.