Інгумації Чернелево-Руського могильника черняхівської культури: особливості поховальних обрядів - Тиліщак, В.С. (Археологія і давня історія України, 2010)
Стаття присвячена дослідженню поховальних обрядів інгумацій Чернелево-Руського черняхівського могильника. Досліджувалася пам’ятка тернопільським археологом І.П. Геретою у 1973—2000 рр. У статті проаналізовано особливості поховань різної орієнтації, могильні споруди, супроводжуючий інвентар. Простежено ритуальні дії, пов’язані із порушенням поховань та виділено вторинні поховання. Запропоновано класифікацію поховань на основі орієнтацій, форм могильної ями та супроводжуючого інвентарю. Загалом на могильнику виділено 18 варіантів інгумаційних поховань, що відображають основні ритуально-обрядові групи населення, яке залишило могильник. Статья посвящена результатам исследования погребальных обрядов ингумаций Чернелово-Русского черняховского могильника, который был исследован тернопольским археологом И.П. Геретой в 1973—2000 гг. В статье содержится анализ особенностей погребений различной ориентации, могильных сооружений, сопровождающего инвентаря. Прослежены ритуальные действия, связанные с нарушением погребений, и выделены вторичные погребения. Разработана классификация погребений на основе ориентации и формы могильной ямы, а также сопровождающего инвентаря. В целом на могильнике выделено 18 вариантов ингумационных погребений, которые отражают основные ритуально-обрядовые группы населения, которое оставило могильник. The article is devoted to the results of researching of burial ritual inhumation of Chernyakhiv’s burial in Cherneliv Rusky. It was excavated by Ternopil archaeologist I.P. Gereta during 1973—2000 years. The article analyzes burial features of different orientation, grave constructions and accompanying equipment. Some ritual actions connected with violation of burials were traced and a few secondary burials were allocated. Also the classification of burials was designed which based on the orientation and shape of burial pits and accompanying equipment. In general there are 18 variants of inhumation burials that reflect main sacral ritual groups which left information about burial.