Конфигурационное пространство геометрических объектов - Стоян, Ю.Г.; Яковлев, С.В. (Кибернетика и системный анализ, 2018)
Введено понятие конфигурационного пространства геометрических объектов. Его обобщенными переменными являются метрические параметры пространственной формы и параметры размещения объектов. Рассматриваются свойства конфигурационных пространств сложных геометрических объектов. Исследуются структуры конфигурационных пространств для различных классов задач размещения геометрических объектов, в том числе задач упаковки, компоновки и покрытия. Обобщено понятие -функции геометрических объектов с переменными метрическими параметрами. Уведено поняття конфігураційного простору геометричних об’єктів, узагальненими змінними якого є метричні параметри просторової форми і параметри розміщення об’єктів. Розглянуто властивості конфігураційних просторів складних геометричних об’єктів. Досліджено структури конфігураційних просторів для різних класів задач розміщення геометричних об’єктів, зокрема задач пакування, компонування і покриття. Узагальнено поняття -функції геометричних об’єктів зі змінними метричними параметрами. The concept of a configuration space of geometric objects is introduced. Its generalized variables are the metric parameters of the spatial form and the parameters of the location of objects. The properties of configuration spaces of complex geometric objects are considered. The structures of configuration spaces for various classes of geometric object placement problems, including packing and covering problems, are analyzed. The concept of Ô-function of geometric objects with variable metrical parameters is generalized.