Листування Володимира Винниченка з Микитою Шаповалом як джерело інформації про життя української політичної еміграції в Європі у 1920-х роках - Миронець, Н. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У статті аналізується виявлене в архіві листування В. Винниченка з М. Шаповалом з точки зору наявної в ньому інформації про ті проблеми, якими жила українська політична еміграція в Європі у 1920-х роках, зокрема: настрої українських емігрантів стосовно можливості повернутися в радянську Україну, відсутність єдності політичних сил, що не дозволило виробити спільної платформи, дискусії щодо видання журналу “Нова Україна” та ін. В статье анализируется обнаруженная в архиве переписка В. Винниченко с Н. Шаповалом с точки зрения отображения в ней информации о проблемах, волновавших украинскую политическую эмиграцию в Европе в 1920-х годах, в частности: настроения украинских эмигрантов относительно возможности возвращения в советскую Украину, отсутствие единства политических сил, что не позволило выработать общую платформу, дискуссии об издании журнала “Новая Украина” и др. The article views V. Vynnychenko’s correspondence with M. Shapoval as a source of information on Ukrainian political emigration in Europe in 1920s. The issues under study are the following: the Ukrainian emigrants’ attitudes to the matter of their possible return to Soviet Ukraine, the lack of unity among the political forces which resulted in failure to form a mutual platform, discussions on publishing of the ‘Nova Ukraina’ (‘New Ukraine’) journal, etc.