Ионийские килики из Борисфена - Буйских, А.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
В статье рассмотрены ионийские килики, поступавшие в Борисфен в позднеархаическое время.
Предпринята классификация сосудов, на основании которой выделены их основные типы; определены датировки и возможные центры-поставщики
из Восточного Средиземноморья; поставлен вопрос о местных имитациях. Стаття присвячена аналізу колекції іонійських кіліків, знайдених в Борисфені експедиціями під
керівництвом В.В. Лапіна, С.М. Мазараті та, частково, М.Ф. Болтенка. Спираючись на сучасні фундаментальні типологічні та хронологічні розробки, здійснені У. Шлотцхауером на підставі вивчення матеріалів з розкопок Мілету, здається можливим
здійснити класифікацію відповідних березанських знахідок. Вони репрезентовані основними типами,
поширеними в Мілеті від 640/630 по 500/490 рр. до н. е. — типи 5, 9, 10, 12. Серед них переважають
кіліки мілетського або ширше — південноіонійського походження, до яких пізніше приєднуються інші,
не встановлені остаточно, центри. Наразі очевидно,
що масовий імпорт цих посудин для пиття був спрямований з Іонії саме до Північно-Західного регіону
Понтійського басейну. Проте, навіть серед відомих
пам’яток цього регіону, Борисфен виділяється кількістю знахідок. Виділено кіліки, що відносяться до
місцевого керамічного виробництва. Сучасна ж хронологічна шкала, створена для іонійських кіліків,
дає змогу корелювати хронологію інших масових знахідок найранішого часу існування Борисфену.
Крім того, наявність аналогічних посудин, які зараз надійно датуються рубежем VII—VI ст. до н. е.,
серед найраніших ольвійських матеріалів, підтверджує дату заснування Ольвії та створення Ольвійського поліса. The article is devoted to the analysis of the Ionian
cups collection found in Borysthenes by the Expeditions
headed by V.V. Lapin, S.N. Mazarati, and partly
by M.F. Boltenko. According to the modern fundamental
typological and chronological recearches, made by
U. Schlotzhauer based on the study of materials from
the excavations at Miletos, it appears to be possible to
classify the corresponding findings from Borysthenes.
They are represented mainly by the types common in
Miletos since 640/630 till 500/490 BC, namely, types 5,
9, 10, and 12. Among them, cups of Milesian, or wider,
of South Ionian origin, prevail, to which other ones, of
conclusively not defined centres of origin, join later. It
is now evident that mass import of these drinking vessels
was directed from Ionia to the very North-West Pontic region. However, Borysthenes is peculiar by the
number of findings even among the outstanding sites of this region. Some cups are referred to the local ceramic
production. A modern chronological scale developed for Ionian cups allows the author to correlate the
chronology of other mass findings of the earliest period of Borysthenes’ existence. Besides, the presence of analogical
vessels, which are reliably dated now by the end 7th and the beginning of the 6th centuries BC, among
the earliest Olbian materials, confirm the date of the foundation of Olbia and of the creation of Olbian polis.