Флотація й промивання як методи археологічних досліджень: реалії й перспективи - Горбаненко, С.А. (Археологія і давня історія України, 2016)
У статті презентуються методи поглиблених
досліджень, спрямованих на поліпшення здобування біологічних решток. Така необхідність зумовлена тим, що методи флотації й промивання вже давно широко й плідно використовуються по всьому світу, однак практично не застосовуються на
археологічних пам'ятках України. У зв'язку з чим добровільно «збіднюються» потенційні можливості
археологічних джерел. Зважаючи ж на те, що класичні археологічні дослідження проводять шляхом
знищення об'єктів досліджень, такі втрати невідновні. В статье презентуются методы углубленных исследований, направленных на улучшение добывания биологических остатков. Такая необходимость
обусловлена тем, что методы флотации и промывания уже давно широко и плодотворно используются
по всему миру, однако практически не применяются
на археологических памятниках Украины. В связи с чем добровольно «обедняются» потенциальные
возможности археологических источников. А принимая во внимание то, что классические археологические исследования проводятся путем уничтожения объектов исследований, такие потери невосстановимы. Presented in the article are the methods of in-depth
studies aiming at improvement of the obtaining of biological
residues. This need stems from the fact that the
methods of flotation and washing have long been widely
and successfully used all over the world, but hardly
used at archaeological sites in Ukraine. In this connection,
potential archaeological sources are voluntary
«depleted». In addition, taking into account that classic
archaeological research are carried out by destroying
the objects of research, such losses are unrecoverable.