Модификация метаязыка нормальных форм знаний - Кургаев, А.Ф. (Проблеми програмування, 2019)
Набор базовых отношений метаязыка нормальных форм знаний (альтернатива, конкатенация, отрицание и итерация) расширен двумя новыми отношениями: обязательности (не нулевым числом повторений), необязательности некоторой структуры и структурными скобками. Введение новых отношений выполнено описанием их структур в базовых отношениях метаязыка нормальных форм знаний. Даны текстовая и графическая формы самоописания модифицированного метаязыка нормальных форм знаний, расширенного стилистическими отношениями описания информационных структур. Приведены примеры графических вариантов представления структур новых отношений терминов, использованных в самоописании модифицированного метаязыка нормальных форм знаний. Набір базових відношень метамови нормальних форм знань (альтернатива, конкатенація, заперечення й ітерація) розширено двома новими відношеннями: обов'язковості (не нульовим числом повторень), необов'язковості деякої структури й структурними дужками. Уведення нових відношень виконано описом їхніх структур у базових відношеннях метамови нормальних форм знань. Дано текстову й графічну форми самоопису модифікованої метамови нормальних форм знань, розширеної стилістичними відношеннями опису інформаційних структур. Наведено з мінімально необхідними коментарями приклади графічних варіантів подання структур нових відношень термінів, використаних у самоопису модифікованої метамови нормальних форм знань. The set of the relations of normal forms of knowledge (alternative, concatenation, negation and iteration) is expanded by the two new relations: commitment relation – non-zero number of repetitions of some structure, non-commitment relation of some structure and structure brackets. The introduction of new relations is implemented by describing their structures with the basic relations of the meta-language of normal forms of knowledge. The text and graphical descriptions of the meta-language of normal forms of knowledge are presented, extended by the stylistic relations of the information structure descriptions. The examples of graphical variants of representing the structures of new relations between terms, which are used to self-describe the modified meta-language of normal forms of knowledge are presented with the minimally required comments.