Перспективи та особливості групового використання безпілотних літальних апаратів - Бондар, С.О.; Кожохіна, О.В.; Боровик, В.О.; Ліндер, Я.М.; Коршунов, М.В. (Управляющие системы и машины, 2018)
Розглянуто перспективи використання безпілотних літальних апаратів у різних галузях. Виявлено найбільш виправдані та перспективні шляхи для імплементації контрольованої групової активності безпілотних літальних апаратів. Досліджені наявні комплекси групової безпілотної авіації, основні задачі їх застосування та, ґрунтуючись на цьому, виведено їх основні переваги та недоліки. Для компенсації найбільш значущих з них, проведено порівняльний аналіз алгоритмів керування групою безпілотних літальних апаратів, як наявних, так і перспективних. Цель. Структурировать информацию о роях беспилотных летательных аппаратов и выделить положительные и отрицательные особенности роев БпЛА. Методы. Основным методом, использованным для работы, есть детальный анализ рынка БпЛА и, среди прочего, систем группового использования БпЛА, существующих технологий, перспективных планов, рабочих прототипов и новостей об использовании беспилотных летательных аппаратов со всего мира. Результаты. Окончательные результаты работы состоят из списка сфер, где могут быть полезны рои беспилотных летательных аппаратов, выделенных преимуществ и недостатков, а также выделения общей проблемы организации процедуры сбора роя БпЛА и эффективного контроля за ней. Purpose is to structure the information about unmanned aerial vehicles swarms and to emphasize the positive and negative peculiarities of UAV clusters. Methods. The main method used is the detailed analysis of the unmanned aerial vehicles market and, among other tasks are unmanned aerial vehicles swarms, existing technologies, perspective plans, working prototypes and news about usage of unmanned aerial vehicles from all around the world. Results. The final results consist of the list of domains, where unmanned aerial vehicles swarms could be useful, advantages and disadvantages of current UAV swarms and the general problem of the UAV-swarm gathering and effective control of such procedure.