Найдавніша книга духовного суду Львівської православної єпархії 1668–1674 років (Зі збірки Національного музею у Львові) - Навроцька, А. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У статті розглядаються правові засади та практична діяльність інституту духовного суду Львівської єпархії в період пастирства Йосифа (Шумлянського). Аналіз змісту й структури протоколів засідань і декретів найдавнішої судової книги за 1668–1674 рр. засвідчує їхній значний джерелознавчий потенціал для дослідження історії церкви в Україні й, зокрема, повсякденного життя українського соціуму. З’ясовано також сферу діяльності духовного суду в православній церкві постмогилянського періоду. В статье рассматриваются правовые нормы и практическая деятельность института духовного суда Львовской епархии в период пастырства Иосифа (Шумлянского). Изучение содержания и структуры протоколов заседаний и декретов древнейшей судебной книги за 1668–1674 гг. указывает на их значительный источниковедческий потенциал для исследований по истории церкви в Украине и, в частности, повседневной жизни украинского социума. Выясняется также сфера деятельности духовного суда в православной церкви постмогилянского периода. The article examines the activities of the spiritual court in the Lviv diocese under Bishop Joseph Shumliansky’s jurisdiction. A book of spiritual sessions of 1668-1674 started a new page in the history of everyday life of Ukrainian society. The research also highlights the contents of the records of the meetings, as well as the functioning of the spiritual court in general.