Еще раз о кавказско-переднеазиатских истоках скифских «акинаков» - Дударев, С.Л. (Археологія і давня історія України, 2016)
В статье рассматриваются вопросы формирования комплекса клинкового оружия кочевников
скифского времени. Питання про походження такого знаменитого
виду скіфської зброї ближнього бою як так звані мечі
(і кинджали) — «акінакі» — є досить актуальним
для фахівців, що вивчають скіфську культуру. У даний час цілий ряд вчених прийшли до висновку про
те, що походження «акінаків» пов’язане з бронзово-залізними мечами і кинджалами з хрестоподібної
рукояттю IX — першої половини VII ст. до н. е. з території Північного Кавказу і Східної Європи, які іменуються в літературі «кабардино-п’ятигорськими», «північнокавказькими» або «кіммерійськими». У
статті наводяться маловідомі широкий європейської аудиторії вчених знахідки північнокавказької зброї,
які пов’язані з генезисом скіфської зброї. Досліджені знахідки свідчать про велику роль населення Кавказу і Передньої Азії епохи пізньої бронзи — раннього заліза у формуванні ранньоскіфського культурного комплексу. The problem of origin of such famous close-range
Scythian weapons as the akinakes swords (and daggers)
is important for students of the Scythian culture.
Currently, numerous scholars have concluded that the
origin of the akinakes is connected to bimetallic (bronze
hilt and iron blade) swords and daggers with a crossshaped
hilt, of the 9th — first half of the 7th century
ВC. in the Northern Caucasus and in Eastern Europe,
known under different names, such as «Kabardino-Pyatigorsk
», «North-Caucasian», «Cimmerian». This paper
deals with the finds of North Caucasian weapons
related to the genesis of the Scythian arms, little known
to the broader European community of scholars. The analyzed materials give evidence on the important
role played by the inhabitants of the Caucasus and Western Asia at the transition from the Late Bronze to the Early Iron Age, which contributed to the formation of the early Scythian culture.