«Утримувачі казанів» у системі соціальної структури скіфського суспільства - Ромашко, О.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
У статті розглянуто роль «утримувачів казанів» у соціальній системі скіфського суспільства.
Репрезентативна вибірка поховальних пам'яток Скіфії проаналізована у межах двомірної системи координат (горизонтальної та вертикальної), що дозволило виокремити не тільки соціальні, а і статево-вікові характеристики даної групи скіфського соціуму. В статье предпринята попытка определения прижизненной роли «держателей котлов» в социальной
структуре скифского общества. The article devoted to description of the process of definition
role of the «caldrons holders» in the social structure
of the Scythian society. The space historiographical
tradition of the separation Scythian society into social
groups allows as to pick out six echelons of the «caldrons
holders».