Нові знахідки форм для відливання скіфських наконечників стріл - Ольговський, С.Я. (Археологія і давня історія України, 2016)
У статті розглядаються ливарні форми для
відливання наконечників стріл, які походять із
двох скарбів, випадково знайдених на півночі України. Типологічно вони схожі на вже відомі форми
з лісостепової зони, а також з поселень іткульської культури Приуралля, які були розвиненими
ремісничими центрами і з яких відомі матриці для відливання таких ливарних форм. Це дозволяє припустити, що саме із східних районів ливарні форми поступали до скіфських ливарників у Північне Причорномор’я. В статье рассматриваются литейные формы для
изготовления наконечников стрел, которые происходят из двух кладов, случайно найденных на севере
Украины. Типологически они похожи на уже известные литейные формы из лесостепной зоны, а также с поселений иткульской культуры Приуралья, которые были развитыми ремесленными центрами
и из которых известны матрицы для отливки таких литейных форм. Это позволяет предположить,
что именно из восточных районов литейные формы поступали к скифским литейщикам в Северное Причерноморье. The article deals with molds for making arrowheads,
which are derived from two hoards, accidentally found
in northern Ukraine. Typologically they are similar
to the known molds of the forest-steppe zone, as well
as those, found in settlements of Itkul culture of the
regions near Ural, which used to be developed handicraft
centers and are known for matrixes for the casting such molds. This allows making a suggestion that
the molds from the eastern regions were received by Scythian molders in the northern Black Sea region.