Повстансько-партизанський рух проти білогвардійців на Лівобережній Україні (липень – грудень 1919 року) - Ковальчук, М. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
На підставі раніше не відомих архівних документів і спогадів сучасників досліджено розгортання повстансько-партизанського руху на Лівобережній Україні проти білогвардійських військ генерала Антона Денікіна в 1919 р., відтворено перебіг бойової діяльності повстанських загонів. Автор висвітлює роль повстанців у дезорганізації запілля білогвардійських військ на Лівобережжі. На основе ранее не известных архивных документов и воспоминаний современников исследовано повстанческо-партизанское движение на Левобережной Украине против белогвардейских войск генерала Антона Деникина в 1919 г., рассмотрен ход боевой деятельности повстанческих отрядов. Автор освещает роль повстанцев в дезорганизации тыла белогвардейских войск на Левобережье. On the basis of formerly unknown archival documents and memoirs of contemporaries the author investigates the expanding insurrectional movement in the left-bank territory of Ukraine against the white troops of General Anton Denikin in 1919. The study reconstructs the course of the operational activity of the insurgent detachments and investigates the role of the rebels in the attempt to disorganize the rear of the White Army in Left-Bank Ukraine.