Находка модели седла на Циркуновском городище (комментарий к статье К.Ю. Пеляшенко) - Симоненко, А.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
Обсуждается находка на городище IV—III вв. до н. э. глиняной модельки седла. Автор видит в ней доказательство существования уже в это время седел с деревянным арчаком, появление которых традиционно относят ко времени Великого переселения народов. Предлагается несколько иная интерпретация находки. На Циркунівському городищі в контексті IV—ІІІ ст. до н. е. було виявлено глиняний предмет, що нагадує мініатюрне сідло з високими луками. Автор вважає цей предмет моделлю сідла с дерев’яним арчаком. Але знахідки таких сідел або їх зображень, датовані IV—ІІІ ст. до н. е., невідомі. З іншого боку, є багато зображень і артефактів, які показують, що в ті часи використовувалося виключно м'яке сідло скіфського типу без дерев’яного арчака. Ймовірно, досліджуваний предмет є моделлю такого сідла, луки якого спеціально утрировані, аби зробити його схожим на сідло взагалі. At the Tsirkunivs’ke settlement of the 4st—3rd centuries BC the clay object resembling a miniature model of the saddle with high pommel and cantle was discovered. The author believes that this item is the model of a frame saddle with the saddle-tree. But the finds of such saddles or their images dated to the 4st—3rd centuries BC are unknown. On the other hand there are lot of images and archaeological artifacts which display that at that time a pad saddle without saddle-tree was in use. Probably the object under discussion is a model of the pad saddle which arches were exaggerated to make it look like a saddle at all.