Пектораль из Толстой Могилы как источник для изучения экономики Степной Скифии. Историография вопроса - Гаврилюк, Н.А. (Археологія і давня історія України, 2016)
Представлены основные трактовки изображений на пекторали, появившиеся с момента ее находки до современности. Отмечена связь изображений
на верхнем фризе с особенностями экономического развития степной Скифии. Проаналiзовано основні трактування зображень на
пекторалі, що з’явилися з моменту її знахідки дотепер.
Відзначено зв'язок зображень на верхньому фризі з
особливостями економічного розвитку степової Скіфії.
Крім того, саму пектораль розглянуто як носія комунікаційних зв'язків. Представлено різні варіанти сприйняття невербального тексту. Відзначено, що багато положень з оцінки цієї унікальної знахідки, висловлених
Б.М. Мозолевським, виявилися найімовірнішими. The basic interpretations of the images on the pectoral,
appeared since its discovery, have been analyzed.
Some image at the top frieze indicates the features of
economic development of the steppe Scythia. In addition,
the pectoral could be interpreted as a medium of
communication connections. The various options for
the perception of non-verbal text have considered. It
is noted that many of the inteprettions of this unique
item by Boris Mozolevski were the most probable.