Українське питання у листуванні членів ОУН з італійськими державними діячами у 1930-х роках - Ковальчук, В. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У статті проаналізовано еволюцію політичних консультацій між ОУН і урядом Італії упродовж 1930-х рр. з приводу статусу західноукраїнських земель. Особливо плідними виявилися переговори між представником ОУН в Італії Є. Онацьким та італійським дипломатом Е. Інсабато. У 1930–1932 рр., коли Італія проголосила ревізіонізм у зовнішній політиці, ОУН не змогла зацікавити її дипломатів ідеєю створення незалежної України. У 1933–1935 рр., хоча Італія і задекларувала підтримку національних рухів народів СРСР, про український націоналізм не йшлося. З 1936 р. країна визнала українські землі зоною німецьких інтересів. Представникам ОУН вдалося налагодити стабільну співпрацю із зовнішньополітичним відомством Італії лише у видавничій та освітній галузях. В статье проанализирована эволюция политических консультаций между ОУН и правительством Италии на протяжении 1930-х гг. по поводу статуса западноукраинских земель. Особенно плодотворными оказались переговоры представителя ОУН Е. Онацкого с итальянским дипломатом Э. Инсабато. В 1930–1932 гг., когда Италия провозгласила ревизионизм во внешней политике, ОУН не смогла заинтересовать ее дипломатов идеей создания независимой Украины. В 1933–1935 гг., хотя Италия и задекларировала поддержку национальных движений народов СССР, об украинском национализме речь не шла. В 1936 г. она признала украинские земли зоной немецких интересов. В результате представителям ОУН удалось наладить сотрудничество с внешнеполитическим ведомством Италии только в издательской и образовательной отраслях. The article focuses on the evolution of political consultations between the Organization of Ukrainian Nationalists (OUN) and government of Italy during the 1930s concerning the status of Western Ukraine. The negotiations of the OUN representative Ievhen Onatsky with Italian diplomat E. Insabato proved to be especially fruitful. In 1930-1932 when Italy proclaimed revisionism in its foreign policy, the OUN failed to interest Italian diplomats in the founding of independent Ukraine. Although Italy declared support of national motions within nations of the USSR, support of Ukrainian nationalism was out of the question in 1933-1935. In 1936 Italy acknowledged Ukrainian territories as an area of German interests. The OUN representatives only succeeded to establish cooperation with the Italian Foreign department in the spheres of publishing and education.