Марксистська рецепція творчого доробку Михайла Грушевського (Перша третина ХХ століття) - Тельвак, В. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
У статті проаналізовано праці російських та українських істориків-марксистів першої третини ХХ ст., присвячені осмисленню творчого доробку М. Грушевського. Виявлено головні оціночні тенденції при інтерпретації наукових праць історика і зроблено висновок про зростання критичності у сприйнятті діяльності вченого внаслідок догматизації наукового життя в радянській державі. В статье проанализированы работы российских и украинских историков-марксистов первой трети ХХ века, посвященные осмыслению творческого наследия М. Грушевского. Выявлены главные оценочные тенденции при интерпретации научных идей историка и сделан вывод о нарастании критичности в восприятии деятельности ученого вследствие догматизации научной жизни в советском государстве. The article provides analysis of the works by Russian and Ukrainian Marxist historians of the first third of the 20th century which are devoted to the comprehension of Hrushevsky’s creative heritage. It reveals the main appraisal tendencies in the interpretation of the historian’s scientific heritage. The results of the study lead to the conclusion that there was increasing criticism directed towards Hrushevsky’s activity. This was due to the dogmatization of scholarly life in the Soviet state.