“Невикінчена” харизма. Образ Івана Мазепи в конструкції Мазепинського ренесансу Олександра Оглоблина - Ясь, О. (Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України, 2009)
Висвітлюються історичні погляди українського історика О. Оглоблина, зокрема поєднання елементів неоромантизму та соціологізму в його творчості. Розглядається харизматична модель та її роль у представленні образу І. Мазепи та Мазепинського ренесансу. Освещаются исторические взгляды украинского историка А. Оглоблина, в частности, соединение элементов неоромантизма и социологизма в его творчестве. Рассматривается харизматическая модель и ее роль в представлении образа И. Мазепы и Мазепинского ренессанса. The article highlights historical views of the Ukrainian historian Oleksandr Ohloblyn, in particular the combination of elements of neoromanticism and sociologism in his works. The author considers the charismatic model and its role in representation of Ivan Mazepa’s image and Mazepa Renaissance.