Киберфизические системы — распределенная система интеллектуального управления - Гриценко, В.И.; Бажан, Л.И.; Ершова, О.Л. (Управляющие системы и машины, 2019)
Указаны отличительные особенности киберфизических систем от существующих АСУ ТП. Обоснована необходимость параллельной и асинхронной обработки информации в киберфизической системе на субсидиарном уровне. Субсидиарное управление в киберфизической системе при наличии интеллектуальных узлов в виде сенсоров на основе интеллектуальной обработки данных представляет интеллектуальное управление. Мета статті — аналіз впливу глобалізаційних процесів на розвиток сучасних інформаційних технологій, що обумовлюється збільшенням потоку даних. Розвиток інформаційно-комунікаційних технологій і особливо Інтернету створюють умови для забезпечення передачі даних від точки їх зародження до споживача, незалежно від місця його знаходження, що зумовило появу кіберфізичних систем як основи розумної економіки. Методи. Методи ієрархічного, матричного, ситуаційного та мережевоцентричного управління, які застосовуються, не забезпечують ефективного управління в умовах розподілених систем з необхідністю передачі великих обсягів даних. Обґрунтована необхідність паралельної і асинхронної обробки інформації в кіберфізичній системі на субсидіарному рівні. Результати. Вказано відмінні риси кіберфізичних систем від існуючих АСУ ТП. Обґрунтована необхідність паралельної і асинхронної обробки інформації в кіберфізичній системі на субсидіарному рівні. The purpose of this article is to analyze the impact of globalization processes on the development of modern information technologies, which is caused by an increase in the flow of data. The development of information and communication technologies and especially the Internet create conditions for ensuring the transfer of data from the point of their origin to their consumers, regardless of its location, which led to the emergence of cyber-physical systems as the basis of a smart economy. Methods. The applied methods of hierarchical, matrix, situational and network-centric management do not provide effective control in distributed systems with the need to transfer large amounts of data. The necessity of parallel and asynchronous processing of information in the cyber-physical system at the subsidiary level is justified. Results. The distinctive features of cyber-physical systems from the existing process control systems are indicated.