Старожитності городища Монастирище кінця ХІІ — середини ХІІІ ст. в Любечі - Веремейчик, О.М. (Археологія і давня історія України, 2016)
У статті висвітлені результати дослідження
багатошарової археологічної пам'ятки — городища
в урочищі Монастирище в Любечі. Археологічні дослідження на городищі розпочаті 2010 р. і тривали
протягом 2012—2015 рр. У результаті на території пам'ятки виявлено три хронологічні горизонти.
Перший горизонт відноситься до зарубинецької культури. Другий представлений давньоруським
часом. В кінці ХІІ — середині ХІІІ ст. тут існували садиби та були зведені фортифікаційні споруди.
Третій період датується кінцем XVII—XVIII ст., коли на городищі існував монастир.
До періоду ХІІ—ХІІІ ст. відносяться три житлових та шість господарських споруд, переважна більшість яких загинула у середині ХІІІ ст. від пожежі. Усі три житла були покинуті мешканцями напередодні руйнації.
Впевнено пов'язати пожежу з якоюсь політичною подією, на наш погляд, неможливо. Це могло відбутися і внаслідок монгольської навали або раніше чи пізніше цієї події. Статья посвящена результатам исследования
многослойного памятника — городища в урочище
Монастырище в Любече. Археологические исследования городища начались в 2010 г. и продолжались
в 2012—2015 гг. В результате на территории памятника обнаружено три хронологических горизонта.
Первый горизонт относится к зарубинецкой культуре. Второй представлен древнерусским временем.
В конце ХІІ — середине ХІІІ вв. тут существовали
усадьбы и были построены фортификационные сооружения. Третий период относится к концу XVII—
XVIII вв., когда на городище существовал монастырь. К периоду ХІІ—ХІІІ вв. относятся три жилых и шесть хозяйственных построек, которые погибли в пожаре в середине ХІІІ в. Все три жилища были покинуты жителями накануне разрушения.
Уверенно связать пожар с каким-либо политическим событием, на наш взгляд, невозможно. Это
могло быть и вследствие монгольского нашествия, и ранее или позднее этого события. The paper is devoted to the results of the multilayered
archaeological monument study of the settlement
in the Monastyryshche tract in Liubech. Archaeological
study of the settlement began in 2010 and was being
continued during 2012—2015. As a result, three
chronological periods have been revealed on the monument.
The first one relates to the Zarubinetska culture.
The second one represents Old Rus times. In the
late 12th — mid. 13th centuries the estates and fortifications
were built. The third period relates to the late
17th — 18th centuries when a monastery existed at the
settlement. 3 residential and 6 commercial buildings there related
to the 12th—13th centuries. Most of them were demolished by the fire in the mid. 13th century. All of 3
residential houses were left by their inhabitants before the destruction.
In our view, it is impossible to associate the fire confidently with any political event. It could be occurred as
a result of the Mongol invasion, either before or after that event.