Хліб у звичаєвості Київського Полісся - Ципишев, С.І. (Археологія і давня історія України, 2016)
Стаття присвячена використанню та ролі
хліба у традиційній звичаєвості Київського Полісся. Описано різновиди хліба, що вживались у обрядово-звичаєвих актах. Розглянуто використання хлібних виробів в обрядах, частково проаналізовано їхню роль та семантику. Окремо приділяється увага віруванням та звичаям, пов'язаним із вшануванням хліба, його сакралізацією. Статья посвящена использованию и роли хлеба в традиционной народной культуре Киевского Полесья.
Описаны разновидности хлеба, которые употреблялись в обрядово-обычайных актах. Рассмотрено использование хлебных изделий в различных ритуалах, частично проанализированы их роль и семантика. Отдельно акцентировано на верованиях и обычаях, связанных с чествованием хлеба, его сакрализацией. The paper deals with issues of bread use and role in
traditional Kyivan Polissyan rural culture. Types of
bread used by the locals of the explored region in the
ceremonies have been described. Also cereal products
usage in various rituals has been considered as well as
their role and cemantics have been analyzed partly. The
author pays special attention to beliefs and customs
concerning bread honoring and sacralization.