К истории старообрядческих слобод Киевского Полесья - Печников, В.С. (Археологія і давня історія України, 2016)
В статье освещены исторические предпосылки
основания русских старообрядческих поселений Киевского Полесья. Приводится краткий обзор
опубликованных источников, раскрывающих различные аспекты жизни старообрядческих общин
региона. Предлагается тематика новых исследований, которые, по мнению автора, позволят дополнить летопись уникального конфессионального и этнического сообщества новыми интересными страницами. У статті висвітлено історичні передумови і хронологію основних подій, внаслідок яких наприкінці
XVIII — початку XIX ст. на теренах Київського Полісся засновано російські старообрядницькі поселення (слободи Спасова, Замошшя, Красилівка, Покровська, Андріївка), на підставі наведеного огляду
друкованих джерел робиться загальний висновок
щодо повноти відтворення їхньої історії, вказується
на певний потенціал наявної архівної документальної бази для подальших досліджень, а також окреслено окремі актуальні, на думку автора, питання, що потребують розробки з метою змістовного збагачення літопису старообрядницьких громад регіону. The paper deals with the historical background and
chronology of major events, affecting appearance of
Russian Old Believer settlements in the late 18th —
early 19th centuries on the territory of Kyivan Polissya
(slobodas: Spasov, Zamoshshya, Krasilіvka, Pokrovska,
Andrіyvka). Analyzing published sources the general conclusion about completeness of their history reproduction has
been done, some potential of the available archival documentary base for further research highlights, also
some current issues to be developed in order to enrich the Old Believer regional communities history are proposed.