Вопросы ранней истории Чернигова - Сытый, Ю.Н. (Археологія і давня історія України, 2016)
В статье анализируются археологические материалы и гипотезы, связанные с возможностью существования нескольких поселений или городищ на территории Чернигова Х в. Матеріали досліджень 1947 р. на Детинці Чернігова породили низку домислів щодо ранньої історії
міста. У статті аналізуються археологічні матеріали
і гіпотези, пов'язані з можливістю існування декількох поселень або городищ на території Чернігова
Х ст. Розглянуто взаємне розташування міської забудови та міського некрополя. The materials of research on Detynets of Chernihiv
in 1947 generated a number of conjectures in the early
city’s history field. The article analyzes the archeological
materials and hypotheses related to a possible existence of several settlements or hillforts on the territory
of Chernihiv in the 10th century. It is considered mutual location of the urban building and the urban cemetery.