Літописний Дубен і його сільська округа в Х—ХІІІ ст. - Прищепа, Б.А.; Ткач, В.В. (Археологія і давня історія України, 2016)
За останні чверть століття були проведені
детальні обстеження археологічних пам'яток у
середній течії р. Ікви та її правої притоки р. Липки навколо м. Дубна. Отримані матеріали дозволяють розглянути процеси розвитку літописного Дубна та формування його сільської округи, виявити їх особливості, зробити спробу реконструкції
давніх поселенських структур на окремих етапах
їх розвитку. Під час нових археологічних досліджень Дубна уточнено розміри і планування його
укріплень давньоруського часу, на посаді досліджено житлові та господарські будівлі Х —ХІІІ ст. До
каталогу археологічних пам'яток внесено 4 городища і 75 відкритих поселень. Простежено динаміку
змін кількості та розмірів поселень в межах трьох
етапів їх розвитку, а також трансформації поселенських структур після включення території волинян до складу Київської держави. Вопросы формирования средневековых поселенческих структур и сельских округ городов остаются
слабо изученными на территории Западной Волыни. В этой связи интерес представляют новые археологические источники, полученные в результате обследования поселений в бассейне среднего течения р. Иквы и ее правой притоки р. Липки, а также
раскопок в центральной части г. Дубно. The issues of formation of the medieval settlements
and countryside areas around the towns in the territory
of Western Ukraine are still not enough explored. In
this connection new archeological sources are of a great
interest. They were received during the excavations of
the settlements in the middle stream of Ikva River basin
and its right tributary Lypka River, and also during
the excavations in the central part of Dubno town.